yatırım yapmak istiyorum ne yapabilirim
Keşfedilmemiş Kazanç Kapıları, Para Yatırım Önerileri

Yatırım Yapmak İstiyorum Ne Yapmalı Diyorsanız Bunu Okuyun!

Yatırım yapmak istiyorum ne yapmalı en iyi yatırım neye yapılır diyenlere harika öneriler. Ev ya da altın almaktan daha kazançlı ve eğlenceli yatırım modelleri öneriyoruz. Büyük ya da ufak parayla nasıl yatırım yapılır hepsi burada.

Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki yapabilecek en kazançlı yatırım modeli kişiden kişiye değişir. Çünkü herkesin yatırım bütçesi ve alabileceği riskler birbirinden farklıdır. Eğer siz sadece gayrimenkul ve altın gibi uzun vadede ‘Eh işte’ dedirtecek rakamlar kazandıran alışıldık yatırımlar peşindeyseniz bu yazının size pek uygun olmadığını şimdiden belirtelim. Fakat gerçek yatırımcılıkla ilgili aklınızda bazı fikirlerin oluşması için okumaya devam etmenizi öneririz. Yatırım yapmak istiyorum ne yapmalı sorusu sizin önerilere açık olduğunuzu ve edindiğiniz bilgilerden ilham alarak belki de kendi yaratıcı fikirlerinizi hayata geçireceğinizi gösteriyor. Öyleyse devam edelim…

Yatırım Yapmak istiyorum Ne Yapmalı Paramı Nasıl Değerlendirmeli?

Ünlü yatırım uzmanlarının tecrübelerini ve önerilerini paylaştıkları kitapları kurcalayanlar şu altın kuralı bilir; ‘Siz para için çalışmayın, paranızı sizin için çalışacak hale getirin’ tavsiyesinde sıkça bulunurlar. Yaptığınız yatırımlardan elde ettikleriniz size yeni yatırımlar yapma fırsatı vermelidir diye de eklerler.

Robert Kiyosaki, Warren Buffet, Donald Trump gibi günümüz multi milyonerlerinin hızlı yükselişlerinin altında bu mantık yatmaktadır. Mali yollarını bu mantık doğrultusunda izlemişlerdir. Amacınız multi milyoner olmak olmasa da bu isimlerden model alabileceğiniz çok şey bulunmaktadır.

Bu gibi yatırımcıların bir diğer belirgin özelliği ise başkalarının riskli olarak gördükleri yatırımlardan korkarak geri adım atmamış olmalarıdır. Robert Kiyosaki bu konuda bir kitabında yaklaşık olarak şöyle der; ‘Aslında riskli yatırım yoktur. Sadece, kendi durum ve şartlarına uygun olmayan yatırımı seçmiş kişilerin kaybettiği paralar ve kendi şartlarına uygun yatırımı seçmiş kişilerin kazandığı paralar var!’

Şartlarınıza uygun bir yatırım aracını bulmak için hem bütçenizi göz önünde bulundurmalı hem de kendi ruhunuzu iyi tanımalısınız. Şimdi vereceğimiz örnekte belirteceğimiz yatırım miktarına takılmayın lütfen. Sadece mantığı anlamaya çalışın.

Örnek şöyle;

Yatırım için düşündüğünüz paranın 50BinTL gibi bir rakam olduğunu farz edelim. Bu parayı katlayacak bir ev satın almak isterseniz elinizdeki 50BinTL muhtemelen sadece evin peşinat kısmını karşılayacaktır. Evin bulunduğu şehre ve muhite göre bu para belki de peşinata bile yetmeyecektir. Kalan rakam için konut kredisi kullanmanız gerekecek ve bu da bankaya geri ödeme yapmanıza neden olacak, yatırım yapayım derken sırtınıza bindirdiğiniz gereksiz bir külfet halini alacaktır. Evi kiraya verip taksit yükünü hafifletmeniz de bu evi kazançlı bir yatırım haline dönüştürmez. Çünkü kazançlı yatırım demek, yatırımınızın size getireceği para ile kısa sürede yeni yatırımlar yapabilmenize olanak sağlayacak satın alımlar yapmak demektir.

Unutmayın. Yatırım yapmak başka bir şey, sırtınıza yükümlülük bindiren bir meta satın almak bambaşka bir şeydir.

Tamam, evden vazgeçtim altın alayım diyecek olursanız örneğin; yaklaşık 4 ay önce 122TL’den alabileceğiniz 22 ayar gram altının bugün 117TL’ye düşmüş olması nedeniyle yaklaşık 2Bin Lira kaybetmenize neden olacaktı. Ama altının ruhu böyledir tabi… İner çıkar, sabırsız davranmayıp uzun vadede saklamanız gerekir. Diyelim ki altın 117TL’ye düşmemiş de 125TL’ye çıkmış olsaydı yaklaşık 1.200TL kazanmış olacaktınız. Şimdi tam bu noktada ruhunuz devreye giriyor. 50Bin TL yatırıp da 4 ay sonunda toplam 1.200TL kazanmış olmak sizi mutlu eder miydi? Ayda 300TL’ye mutlu olur muydunuz?

Cevabınız hayır ise ve yatırım için düşündüğünüz miktar 50Bin TL’den yukarıda bir rakamsa sizi tatmin edecek yatırımın daha sıra dışı bir şeyler olması gerektiği çıkarımını yapabilirsiniz!

Yatırım Yapmak istiyorum Ne Yapmalı Diyenlere Öneriler

Orta ve büyük ölçekli yatırımcılar için şu sıraki en akıllıca yatırım önerimize geçmeden önce, küçük yatırımcıları es geçmemiş olalım ve onlar için de bir öneride bulunalım. İlgi duyan olursa, bu öneri orta büyüklükteki yatırımcıların da faydalanabileceği bir yoldur.

Bir otomobil almak ve bu otomobili %100 kurumsal olmayan bir rent a car firmasında çalıştırmak küçük yatırımcılar için aylık olarak gayet iyi rakam kazandırabilen bir modeldir. İkinci el temiz bir arabayı rent a car firmaları günlük 90-100TL’den rahatlıkla pazarlayabiliyorlar. Ren a car firması sahibine %30 komisyon verecek olursanız ayda toplam 2.100TL gibi bir rakam kazanabilirsiniz. Komisyon oranları illa bu oranda olmak zorunda değil, karşılıklı anlaşmanıza göre gelir paylaşımını belirleyebilirsiniz. 50Bin TL gibi bir rakamla bu işe uygun 2 adet araba bile alabilirsiniz. Bu da aylık 4Bin TL gelir elde edeceksiniz demektir. Altının kazandıracağı aylık 300TL ile kıyaslayınca oldukça iyi bir para!

Evet, rent a car işinde kullanılan araçlar şahsi kullandığımız araçlardan daha hızlı eskirler ama aslında tahmin edildiği kadar hızlı bir eskime değildir bu. Ayrıca aylık kazancı düşünecek olursanız varsın hızlı eskisin, hiç sorun değil. Buna değer!

Bir kaza, hasar durumu yaşanacak olursa rent a car araçlarına özel yapılan kasko poliçeniz masrafları karşılayacaktır. Araçlarınızı gönül rahatlığı ile kiralama şirketine teslim edebilirsiniz. İşin gelir vergisi kısmı kiralama şirketi sahibi adına düşüleceğinden yasal olarak usulsüz bir şey yapmış olmazsınız.

Küçük ve orta ölçekli yatırımcıların düşünebileceği, hızlı sonuç alabileceği güzel bir yatırım modelidir bu. Satın aldığınız yatırım aracının başka yatırımlar almanızı sağladığı güzel bir model.

Daha Büyük Yatırımcılar için Öneriler

Içerisinde bulunulan zamanın ruhunu anlamak ve ilerisinin ruhunu öngörmek orta ve büyük ölçekli yatırımcılar için olmazsa olmaz kurallardan biri. Örneğin, Sanayi/Endüstri çağında yapılacak kazançlı yatırım araçları başkayken, içerisinde bulunduğumuz Bilgi/Bilişim Çağında yapılması akıllıca olan yatırımlar bambaşka bir hal almış durumda.

1950’lilerin sonunda ilerisi için tahminler yapılırken önümüzdeki çağa herhalde ‘Sanayi/Endüstri Sonrası Çağı’ diyeceğiz tahminlerinde bulunanlar olmuştu ama bu tahminlerden 30 yıl sonrasında yani 1980’lerde sıradaki çağın Bilgi/Bilişim Çağı olduğu görüldü ve kabul edildi. Üstelik bu çağın diğer tüm çağlardan daha uzun süre devam edeceği öngörülüyor. Eskiden insanların hayatını kolaylaştıracak ürünleri imal eden imalathanelere yatırım yapmak akıllı hamleler olarak adlandırılırken şimdiki çağda internet ve dijital dünya yatırımları en akıllıca hamleler olarak görülüyor.

İlla teknoloji üretilmeniz, dünyayı sarsacak yazılımlar yazmanız gerekmiyor! Zaten bunlar herkesin harcı konular değil ama dijital dünyada yatırımcı olarak adım atabileceğiniz pek çok şey olduğunu da unutmayın!

Size kilit ve pratik bir bilgi verelim; Başında ‘e-‘ olan her şey ciddi ve düzenli para kazandırabiliyor. e-kitap, e-ticaret, e-spor bunların başlıca olanları. Orta ve büyük ölçekli yatırımcılar için e-sporun diğer ikisinden çok daha iyi bir seçenek olduğunu şimdiden belirtelim. Diğer ikisini neden elediğimizi kısaca anlattıktan sonra e-sporun detaylarına girelim.

e-Ticaret

Öncelikli önerimiz değil. Neden?

Internette satılacak ürünleri seçmek, pazar araştırması yaptırmak, belirlenen ürünleri satın almak, bu ürünlerin satılacağı profesyonel satış sayfasını açtırmak, siparişleri takip etmek, alıcıya ulaşan ürünlerin kusuru olduğunda iade işlemleriyle uğraşmak…vs. gibi detaylar çok vaktinizi alır. Ekip kurmanızı gerektirir, kurulacak ekip üyelerinin bu işleri detaylı bilmeleri gerekir. Özetle; Çok uğraşırsınız. Bu bir yatırım kanalından ziyade başlı başına zihninizi ve mesainizi harcayacağınız bir iş kurma modeline döner. Ne gerek var! Düzenli olarak üzerine kafa yormanızın gerekmeyeceği alternatifler varken bizce buna gerek yok. Eğer param var bağlı bulunduğum bir işim yok haliyle vaktim bol diyorsanız siz bilirsiniz. İş kurmak niyetinde olanlara önereceğimiz ama sadece yatırım yapmak isteyenlere önermeyeceğimiz bir branştır.

Ne kadar zamanda ne kazandırır denemeden bilemezsiniz!

e-Kitap

Roman, öykü…vs. değil. Know-How türü, bir şeyin nasıl yapıldığını sıralı biçimde anlatan rehber e-kitaplar. Satış fiyatları, konusuna ve pazarına göre değişkenlik göstermekle birlikte 50TL ile 300TL arasında satış yapabilen kitaplardır. Maliyeti düşük sayılır bir yatırım modelidir ama kitapların tanıtımı ve ilgililerine ulaşımını sağlamak için yine ciddi bir ekip işi gerekir.

Ne kadar zamanda ne kazandırır? Bulunacak kitap konusuna göre değişmekle birlikte, eğer arama motorlarında halk tarafından çok aranan bir konuya isabet edecek olursanız ilk etapta aylık 5-6Bin TL civarı gelir elde edebilirsiniz. Zaman ilerledikçe ve e-kitabın tanıtımını artırdıkça bu rakamı yükseltebilirsiniz.

e-Spor

Özellikle büyük yatırımcılar için geleceği en parlak para yatırım önerileri listesindedir. Muhteşem bir branştır. Orta ölçekli yatırımcılar da bu fikirden faydalanabilir.

İlk bir yıl içerisinde hiçbir şey kazandırmayabilir ama bir yıl sonunda milyon dolarlar kazanmış olabilirsiniz. Bu denli büyük paralar kazanamayacak olursanız da 1 yıllık süreçte geliştirdiğiniz e-spor faaliyetini, içeriye yatırmış olduğunuz paranın hayli üzerinde bir rakama başkasına satabilirsiniz. Oldukça iyi bir yatırım aracı olduğu kadar eğlenceli ve prestijli de bir yatırımdır. Bu nedenle elden çıkarmayı düşüneceğinizi pek sanmıyoruz.

e-Sporun ne olduğunu anlatalım.

Dijital oyun müsabakalarının yapıldığı branşa e-spor denir. Olimpiyat Oyunları Komitesi’nin Spor Branşları Listesinde kabul görmüştür. Dünya genelinde hızla yayılmaktadır. Ülkemizde Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş gibi kulüplerin yanı sıra bireysel yatırımcı olarak kendi kulübünü kurmuş kişiler de bulunmaktadır. Yatırımcıları Hakan Baş ve Kaan Karamancı olan SuperMassive isimli Türk takımımız Wild Card 2016 şampiyonluğunu kazanıp bu mutluluğu yaşamış bir ekiptir mesela.

e-Spor takımları 5-/ kişiden oluşur. Takım oyuncuları genellikle üniversite çağındaki öğrencilerden ya da bu yaş grubuna yakın kişilerdendir. Yaş sınırlaması olduğundan değil, bu yaş grubunun dijital oyunlara daha meraklı olması nedeniyle böyle bir durum oluşmuş. Müsabaka ortamını anlayabilmeniz için aşağıdaki fotoğraf yeterli olacaktır.

e-spor nedir

Solda bir takım, sağda diğer takım ve önlerinde binlerce izleyici. Bu yakın bir çekim. Uzak çekimde fotoğrafın tamamında göreceğiniz şey; Bir futbol stadının tamamının binlerce insanla dolu olduğu! Türkiye’de bu branşın bilinirliği henüz bu aşamada olmasa da çok hızlı şekilde ilerlediğini bilmelisiniz!

Bu takımlar yılın belli dönemlerinde federasyon gözetiminde yarışırlar ve kazanan takımlar milyonları kapar. Içerisinde bulunduğumuz Bilgi Çağı, vakti zamanında ebeveynlerin kızıyor olduğu bilgisayar oyunlarını çok büyük paraların döndüğü bir sektör hatta spor haline getirmiştir. Bu branştaki ışığı görmüş olan büyük yatırımcıların yatırdığı paralar 18-26 yaş aralığındaki gençlerin klavyedeki parmak hareketleri sayesinde, yapılan yatırımdan çok daha büyük paralar kazanılmasını sağlamaktadır. Elbette ki olay sadece parmak kıvraklığı ile sınırlı değil, tıpkı futbolda olduğu gibi takım oyuncularının her birinin ayrı bir görevi bulunmaktadır ve ek olarak oyun içerisinde planladıkları stratejilerle karşı takımı alt etmeye çalışırlar.

e-Spor Yatırımcılığı Nasıl Yapılır?

Sıfırdan kendi takımınızı da oluşturabilirsiniz ama bizim önerimiz hali hazırda kurulu olan ve belli bir süredir e-spor oyuncusu olarak tecrübe kazanmış, maddi desteğe ihtiyacı olan takımlara yatırım yapmanızdır.

Henüz lige çıkmamış ama gayet yetenekli takımlara maddi destek sağlayarak kulübün sahibi, başkanı olabilir ve takımınız müsabaka kazandıkça siz de ciddi paralar kazanabilirsiniz.

Var olan bir şirketiniz varsa şirketinizin e-spor takımı olarak ya da oluşturacağınız bir vakıf adı altında bu branşta yerinizi alabilirsiniz. Büyük kulüpler de bu işin içerisine girmişken bizim kazanma şansımız olmaz demeyin. Bu yeni spor dalında herkes çok yeni sayılır ve bu alan herkes için yeni bir başlangıç. Bu nedenle de herkes aynı şansa sahip! Oyuncuları ve stratejileri iyi olan takım kazanır.

İşin büyük bölümünü takım oyuncuları götürüyor. Onların görevi devamlı surette idman yapmak, becerilerini artırmak ve müsabakaları kazanarak yatırımcısına para kazandırmak. Sizin göreviniz ise onlara maddi manevi destek sağlayarak hem morallerini hem de yaşam şartlarını olabildiğince iyi tutmak.

Kimin ne kadar para alacağı, kimin ne gibi sorumluluklara sahip olacağı tahmin edersiniz ki takım oyuncusu ve kulüp başkanı/yönetimi olarak yapılacak karşılıklı sözleşmelerle önceden belirleniyor. Takımın yapılandırılması esnasında bu resmi işlemleri hallettikten sonra kafa yormanız gereken karışık prosedürler yok.

Kazancınız sadece şampiyonluklar nedeniyle federasyondan alınacak parayla da sınırlı kalmıyor. Takım formanızın satışlarından tutun da formalarınızda reklam alanı satın almak isteyenlerden elde edebileceğiniz gelirlere, oyuncularınıza gelecek reklam filmi tekliflerine alacağınız ücretlere kadar pek çok seçeneği değerlendirebiliyorsunuz. Bundan sonraki yıllarda televizyon ya da gazete reklamlarında yer alacak yeni Arda Turan’lar Volkan Demirel’ler bilgisayar başında oyun oynayan bu genç kesim olacak!

Özetle, yatırım yapmak istiyorum ne yapmalı diyen orta ve büyük ölçekli yatırımcılar için son sözümüz şu ‘Mutlaka ama mutlaka e-sporda yerinizi alın. Hayat çok hızlı ilerliyor’.

Standard