Türkiye’de para kazanmanın yolları nelerdir tüm detaylarıyla anlatıyoruz. Kazancınızı katlayabileceğiniz hamleler ve yapılması gerekenler.
Kazandığınız ya da kazanmayı planladığınız parayı maksimum düzeyde tutmak için her şeyden önce ülke şartlarında var olan eşsiz fırsatlar, keşfedilmemiş alanlar nelerdir bunları bilmek ve ayrıca o ülkenin ticaretle ilintili yasalarını iyi anlamak gerekiyor. Türkiye’de para kazanmanın yolları konusunda aklınızda bazı planların yeşerebilmesi için bu bilgiler kilit bilgilerdir.
Mesela; Hangi sektörlere ve hangi statüde çalışanlara hangi vergi oranları uygulanır? Hangi işletmeler ne tür yükümlülüklerden muaftır, kimlere ne tür teşvik ve kolaylıklar sağlanır, kimlerin sırtına ne gibi yükler bindirilir? ve bunlar gibi onlarca sorunun cevabını bilmek ve iş hayatınızı buna göre şekillendirmek gerekir.
En çok sömürülen ve sırtına en çok yük bindirilen kesimin SGK’lı çalışanlar olduğundan haberdar mıydınız? Neden mi? Bu statüde çalışan kişilerin gelirleri, henüz maaşları ellerine geçmeden kesintiye uğrar. Artı; bu statüdeki kişilerin yaptıkları hiçbir harcamayı gider olarak gösterme imkanları da yoktur. Kazançları en çok kırpılan kişiler çalışanlardır. Oysa ki bir Ltd. ya da A.ş sahibi, birçok harcamasını gider olarak gösterip kalan rakamdan vergisini ödeyebilir. Yatırım yapabilir, parasını değerlendirmek için birçok şey yapabilir ve tüm bunlardan sonra vergilerini öder. Çalışanlar ise geleceğe yönelik planlarında, kesintiler sonrasında ellerinde kalanlarla bir şeyler yapabilir. Tabi yapabilirlerse!
Türkiye’de Para Kazanmanın Yolları için Öneriler
Adım adım ilerleyelim… Dünyaca ünlü finans ve yatırım uzmanlarının kitaplarını azcık kurcalamışsanız, para kazanmanın öneminden önce var olan paranızı korumanın önemini sıkça vurguladıklarını görmüşsünüzdür. Daha çok gelir elde etmenin ilk yolu var olan paranızı korumak ve elde tutmaktır.
Paranızın Eksilmemesi için Elinizden Geleni Yapın!
İşletme sahibi iseniz var olan işletmenizde aslında çok da gerekli olmayan ve size külfet yaratan durumları yeniden gözden geçirip bunları yok edin. Küçük büyük ayrımı yapmadan hepsini yok etmeye çalışın. Çalışansanız, yapıyor olduğunuz rutin harcamalarınızın gerçekten gerekli olup olmadığını inceleyin ve bundan sonraki harcamalarınızda gereksiz satın alımlara yer vermeyin. Bir arkadaşımın işletmesinde dekorasyon amaçlı tüm odalarda büyük akvaryumlar vardı. Evet, görüntü olarak oldukça şık duruyordu ancak şirket personellerinden biri, ay boyunca bazı günler sadece bu akvaryumların bakımına mesai harcıyor asıl işi olan servis elemanlığı ise aksıyordu. Bir gün bu akvaryumlardan birinin mesai saatleri dışında camının kırılması nedeniyle akvaryumdaki tüm su odaya yayılmış ve sabah onlar işe gelene kadar tüm parkelerin şişmesine neden olmuştu. Haliyle parkelerin değişimi için gereksiz yere birkaç bin lira harcamakla birlikte odanın boşaltılması gerektiği için ofis elemanlarının iş kaybı da olmuştu. Çalışanlar için genel örneklerden bahsedecek olursak; Reklam ve pazarlama dünyasının faaliyetleri sonrasında kendimizi satın almak zorunda hissettiğimiz çoğu gereksiz şeyi örnek olarak verebiliriz. Örneğin; Salonunuzda oturduğunuz koltuk ve karşı duvarınız arasındaki mesafe az olmasına rağmen gidip en büyük ekran plazma televizyon alma hevesi bunlardan biridir. Daha küçük bir televizyon ev ortamınıza daha uygunken büyük ekrana binlerce lira harcarsınız. Reklam dünyasının bizlere dayattığı bu gibi furyalara kapılmayın! Büyük ekran televizyonunuz olmaması bir eksiklik değil. Özetle ilk kural; Kişisel hırs ve heveslere yenik düşmeden hayatınızdaki gereksiz masrafların tamamından kaçının.
Paranızı Katlayabileceğiniz Fırsatlar Bulun
Büyük ya da küçük, miktarı ne olursa olsun elinizdeki parayı, sizin için çalışacak hale getirin. Dünyanın en iyi yatırımcılarından biri olan Warren Buffet, doğru düzgün parası yokken bir tilt makinası almış, bir arkadaşının barına bu makinayı yerleştirmiş ve o makinadan kazandığı parayla başka tilt makinaları alarak parasını katlamanın yollarını bulmuş. Harcadığı tek emek, zaman zaman makinaların yanına gidip haznede biriken paraları toplamak ve yeni alacağı makinaları koyacağı yerleri belirlemek için etrafı dolaşmaktı. Mis gibi bir fikir. Şu anki imparatorluğunun temeli bu küçük girişimci eylemine dayanıyor.
Mesela şu sıralar, var olan aracını reklam ajanslarına kaydettirip, uygun olabilecek bir reklam için arabasını kaplattıranlar ve bu yolla reklam ajanslarından aylık 400-700TL ödeme alan aileler var. Sizin böylesi ufak bir rakama ihtiyacınız olmadığı için aracınızı bu tip bir faaliyette kullanmak istemeyebilirsiniz ama yoktan var etmenin ne demek olduğunu anlayabilmeniz için ilham alabileceğiniz iyi bir örnektir bu. Orta halli bir aileyi düşünecek olursak ta, aracının benzin giderini kısmen karşılamış olmaları ve artı kaskoyu da bedavaya getirebilecekleri güzel bir kazançtır bu.
Daha pek çok örnek verilebilir ama bu iki örnekten çıkarılması gereken ders; Satın aldığınız bir şeyin size para kazandırmasını sağlamaktır! Size para kazandıracak meta ve ürünler bulmak alım gücünüzden ziyade hayal gücünüzle ve gözlem yeteneği ile alakalıdır. Etrafınızda olup bitenleri gözden geçirin, var olan ufak fırsatları bulmaya çalışın. Bu fırsatlar herkesin yaşadığı çevre ve şartlara göre değişkenlik gösterebilir ve ilk etapta ufak görünen bu fırsatlar size hiç ummadığınız kapıları açabilir!
Orta Büyüklükteki Yatırımcılar için Türkiye’de Para Kazanmanın Yolları
Orta büyüklükte bir yatırımcıysanız ve bir girişimde bulunmak niyetindeyseniz başta söylediğimiz önerileri göz önünde bulundurmaya dikkat etmelisiniz. İyi bir sermayeniz olabilir ve geriye sadece ne yapacağınızı bulmak kalmıştır. Sermaye yatıracağınız işin giderlerinin en düşük, kar oranlarının da en yüksek olmasına dikkat etmelisiniz. Burada da bulunduğunuz çevre, muhit, bölge büyük önem arz eder. İzmir ilinde kurulacak herhangi bir işyerinin kapısı akın akın müşteri ile dolarken aynı işyerinin Kocaeli’ndeki şubesi doğru düzgün satış yapamayabilir. Bu tip değişkenler ne olursa olsun “Türkiye’de para kazanmanın yolları” üzerinde sağlam adımlarla ilerlemek için dikkat edilmesi gereken ana hat aynıdır. Dikkate dilmesi gereken noktaları hatırlatalım;
- Hangi sektörlere hangi vergi oranları uygulanır?
- Hangi işletmeler ne tür yükümlülüklerden muaftır?
- Kimlere ne tür teşvik ve kolaylıklar sağlanır, kimlerin sırtına ne gibi yükler bindirilir?
Bu detayları sizin özel durumunuza göre en iyi değerlendirecek kişilerle takım oluşturmak çok önemlidir. Alanında uzman bir mali müşavir ile ticaret hukukunu çok iyi bilen bir avukatla oluşturacağınız takım size çok iyi paralar kazandırabilir. Onlardan danışmanlık alırken ödeyeceğiniz paraya asla acımayın. Bu harcamadan şimdi kaçınırsanız ilerleyen zamanlarda hiç beklenmedik sorunlar için çok daha fazla para harcamak zorunda kalabilirsiniz.