Krizde ayakta kalmanın yolları nelerdir Kıvanç Galip Över cevaplıyor. Savaşta, doğal afetlerde ya da ekonomik krizde ayakta kalmanın yolları hakkında bilgiler.
Gazeteci Yazar Kıvanç Galip Över geçtiğimiz günlerde “Krize Son” isimli kitabını yayınladı. Kimileri için son derece ürkütücü bir kitap konusu olsa da gerçeklerden kaçmayan ve geç olmadan tedbir almak isteyen okuyucular için oldukça ilgi çekici bir kitap.
Biz de blog takipçilerimiz için Kıvanç Galip Över ve onun öngörülerine yer verelim istedik.
Krizde Ayakta Kalmanın Yolları
Her türlü krizi dahil ederek konuşan Kıvanç Galip Över şunları söylüyor;
Kriz her zaman olabilir. Her zaman karşına yeni krizler çıkabilir. Ama sen krizi yenebilirsin. Krize son vermek için krize karşı ayakta kalmak için, yapman gerekenler var. Krizi seyretme, onunla mücadele et!
Krizle mücadele için neler yapılmalıdır?
Bunun için gereken en önemli şey, kriz için farkındalıktır. Diğer bir deyişle ilk önce krizin varlığını kabul etmektir. Kriz nedir? Kriz senin günlük hayatında kalıcı değişime neden olan ve senin hedeflerini engelleyen veya tehdit eden gelişmedir.
Kriz her konuda olabilir. Kriz sadece siyaset ve ekonomide olmaz. Aile içi ilişkilerde de iş hayatında da sosyal ortamda da kriz olur. Hatta trafikte bile kriz olur. Kriz senin hayatının en anında ve her yerinde önüne aniden çıkabilir. O nedenle krize son vermek için ya krizin başlamasını önleyeceksin ya da kriz sürecini doğru yöneteceksin.
Krize karşı ayakta kalmak için yapılması gerekenler hakkında kafa yorarken, her zaman serinkanlı olmak gerekir. Aceleci veya duygusal hareket etmemek gerekir. Genellemek yerine, her detayı ve boyutu tane tane, madde madde ele almak gerekir.
Krize karşı en etkili silah nedir?
Yaşadığımız şartları biliyoruz. Trafikte park yeri kavgası, iş yerinde tatil sırası tartışması, maç çıkışı ezilme tehlikesi, yoğun yağmurda şehir içinde dahi boğulma riski, sosyal medyada yanlış anlama sorunları, ayrıca iflas, hatta depresyon, belki terör saldırısı ve saire ve saire…
Krizin nerede karşını çıkacağını her zaman bilemezsin. Hatta çoğu zaman hiç bilemezsin. Ama krizle karşılaştığında neler yapacağını bilirsen, ya krizi engellersin ya krizi doğru yönetirsin ya da krizi en hasarla, en az kayıpla atlatırsın.
Kriz yönetiminde, krizle mücadelede, krize karşı savaşta, krize son vermede en etkili silah öncelikle iletişimdir. İletişim bilinçli ve etkili kullanıldığında çoğu zaman krizi ya önler ya da en az hasarla bitirir. O nedenle -krizin türüne göre- ilk olarak iletişime başvurulmalıdır.
Kriz için seferberlik gerekir. Krizin yaklaştığını veya başladığını görüyorsan, zaman kaybın da başlamış demektir. B planı çok daha önce hazır olmalıdır. Diğer bir deyişle orman yangını başladıktan sonra tedbir almanın anlamı olmaz. Orman yangını ile mücadele için gereken her şey yangın başlamadan önce hazır edilmiş olmalıdır.
Aç kalmadan yemeli, susamadan içmelisin. Böylece hiçbir zaman aç kalmazsın, hiçbir zaman susamazsın.
Hayatta ister tek başına ol, istersen bir aile veya topluluk içerisinde yer al, daima kriz planlarının olması gerekir. Her türlü krize karşı, her türlü olasılığına karşı, hem önlemek için hem de bitirmek için atacağın adımları bilmelisin.
- Bu krizi önlemek için neler yapabilirsin?
- Önlemek için kullanabileceğin olanakların nelerdir?
- Sana bu konuda kimler yardımcı olur?
- Kriz sana neler kaybettirecek?
- Krizle mücadelede elde edebileceğin en iyi sonuç nedir?
- En az hasar ne olabilir?
- En iyi olasılıklı senaryo nedir?
- En kötü olasılıklı senaryo nedir?
Elbette her kriz için tek bir şablon olmaz. Herkes her krizde kendi yöntemini geliştirir. Ama bunun için birtakım temek bilgiler her zaman gereklidir. Çünkü her krizle mücadelede gerekli üç şey vardır;
- Soğukkanlılık
- Cesaret
- Bilgi
Krize Son kitabı bu nedenle önemli. Krizde ayakta kalmanın yolları konusunda fayda sağlayacak bilgiler sunuyor. A’dan Z’ye en yaygın karşılaşılan krizlerde neler yapılabileceği konusunda yararlı bilgi desteği sağlıyor. İşsizlikten yalnızlığa, mutsuzluktan, terör saldırısına, gıda zehirlenmesinden şehir çatışmalarına kadar…
Unutmayın! Krizle mücadele, krizden önce başlar. Sen mücadeleni sürdürdükçe kriz zayıflar. Bunun için her bilgi kıymetlidir.
***
Kıvanç Galip Över’in Krize Son kitabını incelemek isteyenler kitaba www.krizeson.com adresinden ulaşabilirler.