kredi kartını sağlıklı kullanmak
Krediler ve Kredi Kartları

Kredi Kartını Akıllı Kullanma Rehberi

Alışverişlerimizle büyük kolaylık sağlayan kredi kartları, büyük bir kesim için son derece zor anlar yaşatan bir meta haline gelebiliyor. Hayatı kolaylaştırmak için kullanıma sokulmuş bu kartlar nasıl oluyor da kontrolsüz bir güç haline geliyor? Bu yazıda bu acıklı kısma girmeyeceğiz ama kredi kartı kullanan herkesin büyük fayda sağlayacağı özel tüyoları vereceğiz.  

Yapılması gerekenleri maddeler halinde sıralayalım ardından da bu maddelerin tek tek açıklamalarını yapalım;

  1. Tek kartınız olmasın, mademki kredi kartına hayatınızda yer açtınız öyleyse en az 2 kartınız olmalı,
  2. Harcamalarınızı kartlardan birine yüklenerek yapmayın, iki karta da eşit oranda pay edin
  3. Bu iki kartın hesap kesim tarihlerini akıllıca belirleyin,
  4. Kartlarınızın yapıyor olduğu avantaj paketlerini iyi takip edin,
  5. Hesap kesiminize az vakit kalmışken alışveriş yapmayın,
  6. Baktınız ki durum fena sıkıştı hemen bankanızla irtibata geçmekten çekinmeyin

1) Neden İki Kartım Olmalı?

İki karta sahip olmanız tavsiyesinin altında yatan mantık; Yarın öbür gün aniden içerisine düşebileceğiniz maddi sıkıntılı günlere önceden önlem almaktır. Ödeme zorluğu çekeceğiniz dönemlerde iki karta sahip olma avantajınızı kullanarak bu iki kartın külahını birbirine giydirebilirsiniz. Diyelim ki; Kira harcamanız, mutfak harcamanız, ulaşım harcamanız gibi giderleriniz dışında elinizde hiç nakdiniz kalmadı, bu durumda sahip olduğunuz kartların birinden nakit çekim yaparak diğer kartınızın dönem borcunu ödeyebilirsiniz. Diğer kartınızın ödemesi geldiğinde ise bir süre önce ödeme yapmış olduğunuz diğer kartınızdan nakit çekim yaparak bu ödemeyi halledebilirsiniz. Böylece olası bir yasal işleme tabi olmaktan kurtulmuş olursunuz.

2) Harcamalarımı Neden İki Karta Eşit Oranda Pay Etmeliyim?

Birinci maddede anlatılan metodu sağlıklı ve sizi yormayacak şekilde uygulayabilmek için. Harcamalarınızı eşit oranda pay ederseniz her iki kartınızın hem asgari ödemeleri hem dönem borçlarının tamamı daha kolay üstlenebileceğiniz ufak rakamlar olarak sizi psikolojik açıdan da rahatlatacaktır.

3) Hesap Kesim Tarihlerini Nasıl Belirlemeliyim?

Kartlarınızın hesap kesim tarihlerinin birbirleriyle aynı dönem olmamasına dikkat etmelisiniz. Örneğin; Bir tanesinin hesap kesimi ayın 15’inde ise diğer kartınızın hesap kesim tarihini ayın 20’si olarak belirleyebilirsiniz. Böylece külah giydirme metodunu iki ayağınız bir pabuca girmeden halletmiş olursunuz. Elbette bu tarihler sadece bir örnekti. Çünkü aylık gelirinizin elinize geçtiği tarih  çok önemli. Kartlarınızın ödeme tarihlerini belirlerken maaş gününüzü temel almalısınız. Eğer iş yeriniz maaş ödeme gününü zaman zaman aksatan bir işletmeyse bankanıza bir telefon açarak hesap kesim tarihlerinizde değişim talep edebilirsiniz. Telefonda vereceğiniz bir talimatla hemen bu emrinizi uygulamaya sokmaktalar.

4) Neden Hesap Kesimime Yakın Tarihte Alışveriş Yapmamalıyım?

Satın almak istediğiniz ürünün herhangi bir acil durumu yoksa ya da sizin için çok elzem değilse ve de hesap kesiminize az bir zaman kalmışsa o alışverişi yapmayın. Bekleyin ve hesap kesiminiz yapıldıktan sonra satın alın. Diyelim ki; Ayın 15’inde hesap kesiminiz yapılacak ve buna 3 gün kala gereksiz bir şeyi almaya meyil ediyorsunuz. Satın alacak olursanız bu ürünün ödemesi 3 gün sonraki hesap kesiminiz içerisinde yer alacak. Oysaki 3-4 gün daha bekleyerek bu ürünün ödemesini bir sonraki aya atabilirsiniz.

5) Avantaj Paketlerinin Önemi Nedir?

Kredi kartlarında belli başlı kampanyalar olur. Örneğin market alışverişleri, yakıt ödemeleri…gibi bazı özel harcamalara özel indirimler ya da para puanlar verirler. Sahip olduğunuz kartın hangi harcamalara avantaj sağladığını öğrenip kartlarınızın bu özelliğini aktif hale getirebilirsiniz. Bu sayede uzun vadede kartınızda kayda değer para puanlar birikiyor.

6) Bankamla Neden İrtibat Kurmalıyım?

Dönem borcunuzun asgarisini ödeyemediğiniz durumda müşteri hizmetleri ara sıra sizi arayarak ödeme yapmanızı hatırlatır. Ödemenizi ilk aksatma durumunda kartınız nakit çekimine kapatılır. Üç dönem bu şekilde hiç ödeme yapamamışsanız kartınız tamamen iptal edilir ve resmi işlem başlatılır.  Bu hem bankalar nazarındaki puanınızı düşürür, hem moralinizi düşürür, hem de yasal işlemlere kadar uzanan bir dosyaya sahip olmanız nedeniyle avukat vekalet ücretleri gibi gereksiz yükler altına girersiniz. Yumurtanın kapıya dayanmasını beklemeyin. Bankanızı arayın ve var olan kart borcunuza yapılandırma talep ettiğinizi bildirin. Telefondaki temsilciyle size uygun olabilecek ödeme planını belirleyin ve bu yükten kurtulun. Mevzuatta bir değişiklik olmadıysa 24 aya kadar taksit yapabiliyorlar. Bu vade sizi hayli rahatlatacak bir vade olacaktır. Oldu da ilerleyen zamanlarda bu ödeme planında bir sıkıntı yaşayacak olursanız bunun da yeniden yapılandırılması mümkün.

Standard