Yeni girişimcilere önemli fikirler
Girişimci Kafası

Acemi Girişimcilere Hayat Kurtarıcı Tüyolar

Acemi bir Girişimci’nin başucu kitabı olabilecek kurtarıcı tüyoları sıralıyoruz. Ufak ya da büyük bir sermaye hiç fark etmez. Sermayeniz ne kadar olursa olsun Girişimci kişinin ilk olarak yapması gereken şeyler nelerdir? Fizibilite yapmanız gereken detaylar hangileridir? Bütçenizde dikkat etmeniz gerekenler ve çok daha fazlası bu yazıda.

Acil Durum Birikiminiz Olsun

Girişiminizi hayata geçirmeniz için gerekli olan paranın yanı sıra, acil durumlar için de mutlaka kenarda belli bir paranız olmasına özen gösterin. ‘Acil Durum Birikimi’ olarak adlandırılan bu paraya, işinizi kurmuş olduğunuz ilk dönemlerde sahip değilseniz, zamanla biriktirmeye başlayabilirsiniz. Bu paraya işletmenizde yer açmak için işlerin harika gitmesini, yüksek kazançlar elde etmeyi beklemeyin. Küçük ya da büyük demeden mutlaka bir birikim yaratın. Keyfi/gereksiz hiçbir şey için bu paraya dokunmayın.

SWOT Analizini Periyodik Aralıklarla Yapın

Bir girişimde kurumun, tekniğin, sürecin, durumun veya kişinin güçlü (Strengths) ve zayıf (Weaknesses) yönlerini belirlemekte, iç ve dış çevreden kaynaklanan fırsat (Opportunities) ve tehditleri (Threats) saptamak için kullanılan stratejik bir teknik olan SWOT Analizi’ni asla ihmal etmeyin ve bunu bir kez değil, periyodik aralıklarla yapın. Bu yolla, işletmenizle ilgili her seferinde yeni bir keşifte bulunacağınıza şimdiden emin olabilirsiniz.

swot analizi örneği

SWOT Analizi Örnek Resim

Acil Durum Planınız Olsun

Kendinizin, varsa ortaklarınızın, önemli konumdaki elemanlarınızın, varsa üretim hattınızın ve işletmenizin karşılaşabileceği her türlü sorunu öngörüp, gerekli tedbirleri yumurta kapıya dayanmadan önce alın. Muhtemel risklerden yola çıkarak oluşturabileceğiniz öngörüler, hangi konulara dikkat etmeniz gerektiğini size gösterecektir. Bu risklerin tedbirlerini alın. Zamanı geldiğinde uygulayın.

Fikir Alışverişine Önem Verin

Kim olursa olsun, herkesten öğrenilecek çok şey vardır. Büyük iş adamlarının şirketlerinde çalışan oda temizlikçilerini bile dikkatle dinlediklerini unutmayın. Kimseyi küçümsemeden fikir alışverişinde bulunun. Şirket çalışanlarınızla sık sık beyin fırtınası yapın.

Hızlı Değil Güvenle Büyüyün

Çoğu Girişimci hızlı büyüme hayalleri ile yanıp tutuşsa da, asıl önemli olan; Güvenle büyümektir. Odaklanacağın şey hızlı büyümek değil, güvenle büyümek olmalıdır. Acele etme, işlerin yavaş da ilerleyebilir. Sen, güven içerisinde olmaya ve kendinle birlikte bu girişimde yer alan diğer herkesi korumaya odaklan. Yapılması gerekenleri doğru yapıyorsanız o iş eninde sonunda zaten büyüyecektir.

Nakit Akışını Takip Edin

Kurduğun girişimde, muhasebe işlemleri için bir başkasını görevlendirmiş olabilirsin. O kişinin gelir gider dengesini iyi ayarlıyor olduğundan emin olmalısın. Eğer bu iş yükü de sende ise, o zaman bu dengeyi en sağlıklı biçimde sen sağlamalısın. İflasla sonuçlanmış girişimlerin öncelikli sebebi çoğu zaman iyi yönetilemeyen para akışıdır. Giderleri sık sık kontrol et çünkü tasarrufa gidilebilecek, gereksiz harcamalar mutlaka bulunur.

Ana İhtiyaçları Periyodik Olarak İnceleyin

Girişimciler bazen, gereğinden fazla detaya masraf yaparlar. Bu bazen işletmenizin dekorasyonunda karşınıza çıkabilir, bazen personel sayınızda, bazen bir bilgisayar yazılımında…vb.

İşletmenizin kazanç sağlamasına aslında katkısı olmayan pek çok şeye harcama yapmış olabilirsiniz. Periyodik olarak bu ihtiyaçlar listesini yeniden oluşturduğunuzda, başta satın almış olduğunuz bazı şeylerin aslında çok da gerekli olmadığını görürsünüz. İşte size başta gerekli görünen ama şimdi ise varlığı ile size masraf çıkaran ne varsa onları işletmenizden çıkarın. Sadeleşin, hafifleyin..!

Standard